Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Ima Bosne i života i u Zvorniku. Danas obilježen Dan nezavisnosti

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, BZK “Preporod” GO Zvornik, danas je u čast navedenog datuma organizovao veliku svečanost, na kojoj su prisustovali predstavnici iz kulturnog, vjerskog, sportskog, političkog i svi drugih društvenih sfera Grada Zvornika, TK-a, i Bosne i Hercegovine.

 

Svečanost je ponovo organizovana u centru grada,  odnosno u velikoj sali Doma omladine u Zvorniku, koja je bila premala da bi primila sve posjetioce.

U okviru programa obilježavanja, čas historije održao je prof. Bošnjak Elmedin, koji je kroz više primjera iz prošlosti, ukazivao kako se naš narod kroz teške periode borio protiv raznih okupatora naše domovine, ali da je uvijek kao pobjednik izlazila bošnjačka prkost i odlučnost da brane i u većoj ili manjoj mjeri očuvaju svoju državu.

Svečanosti su posebno doprinjeli mališani sa prostora Grada Zvornika i okoline, iz Dnevnog centra za djecu, koji funkcioniše u okviru Međunarodno foruma solidarnosti – EMMAUS, koji su kroz brojne recitacije, igrokaze, sevdalnike i bosanske narodne igre, još više uljepšali obilježavanje ovog dana na obalama rijeke Drine.

Posebnu pažnju ove godine, po broju pristiglog velikog broja radova, izazvao je literarni konkurs za osnovne i srednje škole sa prostora Bosne i Hercegovine.

Konkurs je bio na teme:

 „Dobro je živjeti ovdje“ za osnovne škole

 i srednje škole,  na temu

 „Čovjek iz domovine ode,ali domovina iz njega nikad“.

 

Dobitnici nagrada u kategoriji osnovnih škola su:

  1. Amar Velić, OŠ Memići Kalesija,Snagovo – Zvornik

2.Ahmed Halilbašić,  Prva OŠ Živinice, Živinice

2.Maida Bećić, OŠ Gnojnica,Dobošnica – Lukavac

3.Adna  Islamović, OŠ Slavinovići Tuzla, Tuzla

Dobitnici nagrada u kategoriji srednjih škola su:

  1. Jasmina Ejubović, Behram -begova medresa Tuzla, Poljice- Lukavac
  2. Harun Bećić, Behram -begova medresa Tuzla,Berkovica, Dobošnica-Lukavac
  3. Emina Mumić, Behram –begova medresa Tuzla, Motovo –  Zvornik

BZK „Proporod“ Zvornik, svake godine na ovoj svečanosti dodjeljuje i specijalne plakete pojedincima ili organizacijama koje su u proteklom periodu pomagale rad ove bošnjačke zajednice.

Ove godine, plaketu je dobio Dnevni centar za djecu Zvornik, koji od 2015. godine rade pri MFS – EMMAUS,  a istu je u ime ovog centra preuzela prof. Elma Mustajbašić. 

Organizator, BZK “Preporod” GO Zvornik, na čelu sa prof. Amerom Redžićem, na kraju nije krio oduševljenje i zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu i miru, a posebno ističe činjenicu, da danas su djeca ta koja treba da govore, a mi da ih podržavamo i podstičemo u njihovim sposobnostima i talentima koje neosporno posjeduju.

Zaključak sa ove svečanosti je da se moramo i dalje boriti protiv predrasuda, da svi narodi u Bosni i Hercegovini kroz svoju dugu prošlost su međusobno isprepleteni, i da je ovo domovina sviju nas, odnosno sviju onih koji vole i poštuju svoje.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment