Vijesti BiH 

Prije tačno 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. Zimske olimpijske igre

Na današnji dan prije tačno 35 godina u Sarajevu su svečano otvorene 14. Zimske olimpijske igre. Organizacija najveće sportske manifestacije koja je održana u bivšoj Jugoslaviji Sarajevu je dodjeljena u Atini 1978. godine i to u konkurenciji japanskog Sappora i zajedničke kandidature dva švedska grada, Faluna i Göteborga.

Velika novčana sredstva su utrošena u organizaciju ZOI-ja kako bi Sarajevo u periodu od 8. do 19. februara 1984. godine postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja.

U programu 14. Zimskih olimpijski igara bilo je alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), a u kojima se takmičilo preko 2.500 učesnika iz 49 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Otvaranje Igara na Olimpijskom stadionu Koševo koji danas nosi ime legendarnog fudbalera Sarajeva Asima Ferhatovića Haseta pratilo je oko 60.000 gledalaca i oko dvije milijarde ljudi putem TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledaocima ostale u lijepom sjećanju, a sve je začinila i srebrena medalja Jure Franka u veleslalomu. Ujedno ovo odličje bilo je i prvo koje je Jugoslavija osvojila na zimskim olimpijadama.

Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka”, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka”.

Najveće zvijezde Olimpijade u Sarajevu bili su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju.

Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara u njihovoj dotadašnjoj historiji. “Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi kojima je biši predsjednik MOK-a, čije ime danas nosi olimpijska dvorana zetra, zatvorio ZOI.

Olimpijski duh još živi u Sarajevu, a posebno ove godine kada Sarajevo i Istočno Sarajevo organizuju EYOF (Evropski omladinski olimpijski festival), zbog kojeg će od 10. februara na najvećem bh. stadionu ponovo biti zapaljen plamen, ovoga puta “Plamen mira”.

/faktor.ba

Povezani članci

Leave a Comment