Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Potvrđena optužnica Cvijanu Tomiću za zločine u Zvorniku

Državni sud potvrdio je optužnicu koja Cvijana Tomanića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika tokom 1992. godine.

OGLAS 

U optužnici je navedeno da je Tomanić kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika od aprila 1992. pa do kraja iste godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Djela koja su optužnicom Tomaniću stavljena na teret su počinjena u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području Zvornika.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se Tomanić tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo, kao i da mu se na teret stavlja odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

/Faktor.ba
Povezani članci

Leave a Comment