Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Podrinjac Asim Dedić: med iz njegovih košnica dospjeva širom svijeta

Asim Dedić, 42-godišnji pčelar iz Pobuđa kod Bratunca, ljubav prema životinjama “krunisao” je još 1988. godine ulaskom u ozbiljne pčelarske vode, a ljubav prema slikanju koju vuče još od djetinjstva, odnedavno je “krunisao” novim hobijem – slikanjem košnica. Time kaže vraća pčelama ljubav.

OGLAS

Ovo je moj poklon pčelama. Želio sam da im uljepšam stanište. Košnice su standardne, LR, imam ih 45, i već sam ih desetak ofarbao. Mogu vam reći, pčelama se sviđaju. Lakše se orjentišu kad na košnici imaju neke šare, boje. Ma da ih samo čujete kako zuje, oduševljene novim domom. I insanu je ljepše kad kuću okreči, kupi novi namještaj, pa što ne bi i pčele slično reagirale – kaže Asim.

Pčele su meni podarile dobar i kvalitetan med za koji stalno dobijam priznanja, a zauzvrat, treba i njima nešto vratiti. Doslovno sam se vodio tom mišlju o revanširanju pa sam, osim što na pčelinjaku održavam tip top higijenu, odlučio dodatno uljepšati njihovo stanište.

U zavisnosti od slobodnog vremena, oslikaću i preostale košnice. Samo da pčelicama bude lijepo. A i ljepši je nekako pčelinjak za vidjeti. Svi posjetioci su oduševljeni jednako kao i moje pčelice – kaže Asim za BH pčelar.

Inače, Asim je učesnik mnogih sajmova, gdje je njegov med više puta odlikovan zlatnim medaljama za kvalitet. Isti taj med dospjeva širom svijeta, jer narod traži, od Amerike pa do Australije. 

/bhpcelar/kucic-kula.com
Povezani članci

Leave a Comment