Vijesti - Zvornik Vijesti Podrinje 

(VIDEO) U organizaciji BZK “Preporod” Zvornik – obilježen Dan državnosti BiH

U prepunom Domu omladine u centru grada Zvornika, danas je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” ovog grada, obilježen jedan od najvažnih datuma ove države, Dan državnosti. Dan kada su narodi ovih prostora prije tačno 75. godina rekli, na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, da obnavljaju državnost svoje domovine, koja je prekinuta 1463. godine, Osmanskim osvajanjem ovih krajeva.

OGLAS

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” GO Zvornik, još jednom je dokazala da ono što je njen prvenstveni cilj, njegovanje tradicije i svega onoga što je Bošnjačko, ispoštovala i to u velikom zamahu.

Dom omladine bio je prepun, i drago mi je što evo već nekoliko godina na svim ovim manifestacijama, bilo da je Dan državnosti, ili Dan nezavisnosti, mi to uspješno organizujemo i obilježavamo ovdje na obalaMA Drine, riječi su predsjednika Preporoda Zvornik,  prof. Amera Redžića. On dodaje da je ovo prvi put da dva Preporoda, domaći iz Zvornika i gosti iz Brčkog, priređuju ovakvo nešto, a po reakcijama prisutnih, bilo je nevjerovatno dobro i uspješno.

Hvala svima koji su izdvojili vrijeme i došli danas u Dom omladine da ovo sve obilježimo. Veliko hvala gostima iz Brčkog koji su svojim programom sve nas oduševili, te sretan Dan državnosti svim građanima Bosne i Hercegovine, riječi su prvog čovjeka Preporoda iz Zvornika.

Na današnjem obilježavanju bio je prisutan i potpredsjednik manjeg BH entiteta, g-din Ramiz Salkić, koji je ukazao na to da ovakve manifestacije pokazuju šta je naš cilj, a to je opstanak i postojanje na svojim prostorima, na svojim očevinama i djedovinama.

Video – intoniranje himne – igrokaz djece Dječijeg dnevnog centra Zvornik – molimo pričekati da se video učita:

Pored g-dina Salkića, svečanosti je prisustovao i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice dr. Edin Ramić, zatim predsjednik Skupštine grada Zvornik g-din Mersad Mehmedović, Glavni imam MIZ Zvornik Haris Mustajbašić, predsjednik MIZ Zvornik Mustafa Muharemović, odbornik prof. Elmedin Bošnjak, te mnogi drugi predstavnici iz političkog i društvenog života Zvornika i okoline.

Edukativno – kulturno – zabavni program izveli su članovi Dječijeg dnevnog centra Zvornik, te gosti, članovi iz Preporoda Brčko Distrikt.

Video portala Tuzlarije.net

Publika je puna dva sata mogla uživati u ljepotama sevdalinke, recitalima, času historije, narodnim bosanskim igrama, igrokazima i slično.

/kucic-kula.com
Povezani članci

Leave a Comment