Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Janja: Brojnim projektima sve bolja i ljepša

Na području Mjesne zajednice Janja, jednog od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini, u posljednjih nekoliko godina realizovani su značajni infrastrukturni, te projekti socijalnog i kulturnog karaktera.

Uređenje korita rijeke Janje, koja je u više navrata plavila veliki broj domaćinstava i uništavala usjeve na poljoprivrednim površinama u Semberiji, zasigurno je jedan od značajnijih projekata koji se trenutno realizuje, a što bi u konačnici spriječilo česte poplave i spriječilo višemilionske štete, te doprinijelo sigurnosti lokalnog stanovništva.

Ukupna vrijednost radova na ovom projektu je procjenjena na 13.000.000 KM, od čega je sredstva u iznosu od 4.200.000 KM za uređenje korita u užem centru Janje tj. faze 3 uređenje korita rijeke, obezbijedila Turska agencija za razvoj i saradnju TIKA, uključujući i uklanjanja postojećeg i izgradnju novog pješačkog mosta te rasvjete uz pješačku stazu na lokalitetu „Stara Janja“ ukupne vrijednosti 270.000 KM.

Trenutno se u sklopu ovog projekta izvode radovi na fazi 4, a koja obuhvata uređenje korita u dužini od 3,9km, a koji su finansirani iz Fonda za oporavak od poplava Evropske unije.

– Od drugih projekata takođe treba istaći i višegodišnje partnersko djelovanje Federalnog ministrarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Gradske uprave Grada Bijeljina koje je u zadnje dvije godine rezultiralo sanacijom i asfaltiranjem 5 km lokalnih puteva u Janji, izgradnjom manjeg dječijeg igrališta ispred Doma kulture, te sanacijom i postavljanjem nove ulične rasvjete u dužini od preko 2 km, ukupne vrijednosti 600.000 KM, kazao nam je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda RS i profesor vjeronauke u OŠ Meša Selimović u Janji.

Naš sagovornik dodaje kako posebno treba istaći i projekat opremanja Velike sale Doma kulture u Janji novom binskom rasjetom, ozvučenjem, pokretenom binskom zavjesom, a što je ovu salu učinilo multifunkcionalnom i istvorilo predpostavke za održavanje predstava, priredbi, filmskih projekcija, što je uveliko obogatilo kulturni život u Janji.

– Opremanje sale (ukupno 40 hiljada KM) je realizovano kroz Projekat UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu “Jačanje lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, a koji je sufinansiran od strane ambasada Kraljevine Švedske i Švicarske, te Gradske uprave Grada Bijeljina.

Radost za najmlađe

Krajem prošlog mjeseca, a na radost najmlađih stanovnika Janje, u prisustvu predstavnika Mjesne zajednice, Gradske uprave, Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, kao i predstavnika Ministarstva za ljudska porava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na loklitetu „Stara Janja – Smaića Brod“ otvoreno je i veliko dječije igralište površine 730 m2 , a čiju izgradnju je finasiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 50 hiljada KM.

Tekst-foto: b.portal
Povezani članci

Leave a Comment