Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Zvornik: hapšenja zbog zločina ’92. godine u Glumini

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Zvorniku, po nalogu Tužilaštva BiH, Cvijana Tomanića (1966) i Sreću Kandića (1953) rođenog u Šapcu zbog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u zvorničkom mjestu Glumina.

Oglas – klikni iznad i pomozi rad portala

Tomanić i Kandić su, kako navode u Tužilaštvu BiH, pod istragom da su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.

– Terete da su u proljeće 1992. godine, kao pripadnici VRS, naoružani i zajedno sa drugim vojnicima, opkolili kuću u mjestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i djeca te prijetnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, nakon čega su lično i direktno učestvovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti – saopćeno je iz Tužilaštva.

Tomanić se sumnjiči da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalima među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo, a obojica se, prema navodima Tužilaštva, terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila Bošnjaka, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Iz Tužilaštva dodaju da će postupajući tužilac odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu nakon što ispita osumnjičene.

Izvor:   Faktor
Povezani članci

Leave a Comment