Vijesti BiH Vijesti Podrinje Zanimljivosti 

Miralem Pjanić – U Zvorniku (prostorijama Drine) sam plakao da bi mi pustili oca

Ovih dana, jedan od najskupljih i najboljih veznih igrača svijeta, naš Zmaj, Miralem Pjanić, dao je intervju za GUARDIAN, gdje je neizostavna tema bila i agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Kučić Kula – portal – OGLAS – klikni i pomozi rad

Juventus u utorak gostuje na Old Traffordu u trećem kolu grupe H UEFA Lige prvaka. Cristiano Ronaldo će ponovo zaigrati na Teatru snova i on će biti u centru pažnje, ali važan faktor u sistemu Stare dame je Miralem Pjanić.

Bh. veznjak je pred duel titana u Manchesteru govorio za Guardian, a nezaobilazna tema bila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Početkom devedesetih godina Miralemov otac Fahrudin odlučio je odvesti porodicu na sigurno. Fahrudin je bio fudbaler, nastupao je za Drinu iz Zvornika, a prijatelji iz Luksemburga odlučili su mu pomoći.

Fahrudin je dobio ponudu Schifflangea iz Luksemburga da igra za ovaj klub, ali i radi. Međutim, prvo je morao dobiti papire iz zvorničke Drine. Dvaput je otišao na razgovor sa sekretarom kluba i oba puta vraćao se praznih ruku.

Nakon toga, uslijedio je očajnički pokušaj njegove supruge Fatime, koja se s bebom (Miralemom op.a.) u naručju iz Kalesije uputila u Zvornik.

Miralem je bio premlad da bi znao šta se događa, ali ta priča je postala porodična.

– Moja majka je htjela da odemo. U Drini nisu popuštali, a zatim sam ja počeo plakati. To je toliko uznemirilo sekretara, koji je konačno kazao: “Uredu, učinit ću to samo za ovo dijete” – ispričao je Miralem Pjanić za Guardian.

Taj klinac sada ima 28 godina i ključna je figura u veznom redu Juventusa. Nesvjesne suze promijenile su njegov život zauvijek. Odrastao je u Luksemburgu, gdje je napravio prve fudbalske korake, a preko Metza, Lyona i Rome stigao do Juventusa.

Pjanić se ponovo, ali kao zvijezda BH Zmajeva vratio u Zvornik, 2009. godine, kada je sa ostalim našim Zmajevima, odigrao revijalnu utakmicu na stadionu Divič.

Inicijator ovog susreta bio je Zvorničanin Samir Muratović, a pozivu su se rado odazvali njegovi zemljaci Miralem Pjanić, Said Husejnović i Sejad Salihović. Svojim kolegama iz reprezentacije su se pridružili i Elvir Rahimić i Edin Džeko.

Revijalna utakmica na Diviču – 2009.

Pjanićevi fudbalski idolu si Zidane, Xavi, Iniesta, Pirlo. Upravo bh. reprezentativca mnogi vide kao Pirlovog nasljednika.

– Volim jednostavnu igru i to je ono što ovaj sport čini tako lijepim. Nejjednostavnije stvari su često najteže i ne mogu ih svih napraviti – rekao je Pjanić.


Izvor:   Faktor 
/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment