Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Klišanka Selma Alić – ponosna direktorica mreže mladih BIH i dijaspore – “BH ROOTS”

BH Roots (BH KORIJENI), mreža mladih dijaspore povezuje mlade iz dijaspore i iz Bosne i Hercegovine. Na čelu mreže mladih iz Bosne i Hercegovine je Zvorničanka, tačnije Klišanka Selma Alić, koja je ujedno i glavna koordinatorica za za odnose sa Turskom.

Oglas – klikni pomozi rad

“Kao i kroz dosadašnje projekte, nastojali smo spojiti mlade ljude za koje vjerujemo da mogu graditi budućnost naše zemlje. BH Roots nastoji spojiti omladinu BH dijaspore kako bismo zajedno stvorili priču ljepše stvarnosti Bosne i Hercegovine. Naša prvenstvena skupina jesu mladi u dijaspori pa ih sve pozivamo da nam se jave” – riječi su Selme Alić.

Naime, o čemu se radi?

BH Roots mreža mladih nastala je 2017. godine sa ciljem povezivanja mladih Bošnjaka – Bosanaca, svih onih koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom. BH Roots nastoji zajedničkim aktivnostima poboljšati komunikaciju omladinskih organizacija u Europi kako bi mladi zajedno ukazali na probleme u Bosni i Hercegovini i postali bitan faktor u rješavanju istih. Do sada su slične programe sa mladima iz Bosne i Hercegovine realizovali u Kraljevini Danskoj (april 2017, mart 2018) i u Bosni i Hercegovini na planini Vlašić (august 2017).

BH Roots mreža mladih dijaspore, u saradnji sa Savezom Bosanskih Udruženja u Danskoj realizovala je Erasmus+ projekat “BH Roots – promoting European values“ koji je okupio mlade sa BH korijenima iz 5 Evropskih zemalja: Danska, Njemačka, Velika Britanija, Turska i Austrija. Projekat je održan u Bosanskoj Krupi od 30. jula do 5. augusta, a učešće je uzelo oko 50 mladih starosti od 18 do 30 godina.

Među učesnicima su bili i mladi iz Zvornika ispred MFS-Emmausovog ureda u Zvorniku. MFS-Emmaus je partner organizacija iz BiH u projektu BH Roots i realizuje važne projekte za djecu i mlade u posljednje tri godine u Zvorniku.

 

BH Roots mreža mladih uspostavila je saradnju i sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice. Gosti petog dana projekta (petak, 3.8.) bili su upravo i predstavnici Ministarstva gospodin Kemo Sarač, zamjenik ministrice, te gospođa Ana Judi Galić, šefica Odsjeka za statusna pitanja i informisanje iseljeništva.

Mladima se riječima dobrodošlice obratio i gradonačelnik Bosanske Krupe, gospodin Armin Halitović, koji je predstavnike BH Rootsa i ostalih udruženja također ugostio u prostorijama Općine Bosanska Krupa. „Svjesni nedostatka aktivnosti omladine BH dijaspore i slabe povezanosti istih sa mladima u Bosni i Hercegovini, odlučili smo napraviti projekat koji će kvalitetno odgovoriti na oba pomenuta problema. Nadamo se da su naši projekti samo početak jedne kvalitetne i zanimljive saradnje mladih koji žive širom svijeta a povezani su BH korijenima“, poručili su iz BH Roots-a.

Teme projekta bile su EU vrijednosti, motivacija mladih i mogućnosti buduće saradnje BH omladine u dijaspori i Bosni i Hercegovini. Osim radionica na temu interkulturalnosti i konstruktivnih diskusija, učesnici projekta imali su priliku da slušaju i predavanja na temu očuvanja identiteta i važnosti grupnog i individualnog razvoja. U toku 6 dana projekta mladima su se obratitili: • Ismail Šehić, izvršni direktor nevladine organizacije BRAVO, • Suad Bešlić, osnivač kompanije Sućo, proizvodnja vatrogasnih vozila za internacionalno tržište • Samir Vildić, menadžer za poslove Bosne i Hercegovine u BIGMEV-u, • Zerina Muco, direktorica prodaje i marketinga u VISPAK-u, • Lejla Zilić, asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici • Šejla Bjelopoljak, profesorica pedagogije • Željka Šećerbegović, konsultantica u Fondaciji za drštvenu odgovornost u Kraljevini Danskoj Mladi su pored raznih predavanja, grupnih radova te radionica na temu EU vrijednosti, interkulturalnosti i slično, imali priliku i za učenje bosančice, autohtonog BH pisma. Osim upoznavanja i zbližavanja, razgovaralo se i o novim idejama i projektima na kojima će se raditi u budućnosti, te BH Roots već radi na planiranju istih. Slobodno vrijeme učesnici su iskoristili za obilazak grada, razne sportske aktivnosti, kao i rafting na Uni posljednjeg dana seminara.

Za sve informacije možete im se obratiti na mail: info.bhroots@gmail.com

 

Povezani članci

Leave a Comment