Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Višegrad 1992. godine: Jasmina nije dala obraz i čast. Skočila sa trećeg sprata zgrade

Udruženje ‘Žena-žrtva rata’ danas će “obilježiti 26 godina od strašnog zločina izvršenog nad višegradskim Bošnjacima u kući Adema Omeragića u ulici Pionirska i kući Mehe Aljića na Bikavcu”, poznatog kao “Živa lomača”
Srpske snage su 27. juna 1992. godine, zapalile više od 70 bošnjačkih civila, među njima uglavnom nemoćne starije osobe, žene i djecu.

Oglas – klikni iznad

“O ‘Živim lomačama’ u Višegradu danas svjedoči naša istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja. Svjedoče prvenstveno haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina. Svjedoči to što naše nekadašnje komšije okreću glavu od nas i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od 70 zapaljenih ljudi.

Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju”, navode u saopštenju za javnost iz Udruženja ‘Žena-žrtva rata’.

Dodaju da će taj događaj članovi Udruženja ‘Žena -žrtva rata’ obilježiti zajedno sa preživjelim žrtvama i članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka.

Bošnjakinja Jasmina nije dala svoj obraz i čast, nije dozvolila da je siluju ćetnički zlikovci izvršila je samoubistvo skačući kroz prozor iz hotela smrti u Višegradu.

Drina je od 1992. bila mezar i višegradskoj ljepotici Jasmini Ahmetspahić. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na lokalitetu Donje Štitarevo. Monstrum Milan Lukić je 24-godišnju Jasminu oteo od roditelja u višegradskoj ulici Pete sandžačke brigade br. 5 i odveo u zloglasnu “Vilinu vlas”. Otac Hamed nije znao kako da pomogne svom djetetu, cijeli dan je trčao po Višegradu, molio znane i neznane ljude i neljude da mu pomognu, ali nije uspio spasiti svoju mjezimicu. Jasmina je u bijegu od zločinaca skočila s trećeg sprata “Viline vlasi” i između zločinačkog iživljavanja i smrti odabrala odlazak s ovog svijeta.

Višegrađani planiraju u budućnosti sagraditi spomenik ovoj bošnjačkoj heroini.

Ova i ovakve heroine zaslužuju nacionalno priznanje, spomen u knjigama historije, naziv ulice po njihovom imenu, pjesmu, roman, film…naše sjećanje i fatihu.
Nek joj je vječni rahmet.

/FB stranica: Istina o genocidu nad Bošnjacima

Povezani članci

Leave a Comment