Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Zvornik: Okrugli sto “Godina 1918. – sto godina borbe Bošnjaka Podrinja za očuvanje identiteta

U okviru manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, koja se po 16 put organizuje na području Bosanskog Podrinja ali i šire, danas je u Zvorniku, u sali Medžlisa IZ Zvornik, održan okrugli sto na temu ” Godina 1918. – sto godina borbe Bošnjaka Podrinja za očuvanje identiteta.

Oglas – klikni i pomozi rad portala Kučić Kula

Na ovom skupu riječ su, kroz razne referate, imali eminentni bh historičari, kao i lingvisti, književnici, koji su svojim radovima prikazala kontinuitet razvoja identiteta Bošnjaka, posebno sa područja Bosanskog Podrinja, te sve teškoće kroz koje su prolazili, i kroz koje danas prolaze.

 

Moderator, ujedno domaćin i jedan od učesnika Okruglog stola bio je prof. Mustafa Muharemović koji je kroz svoj rad istaknuo veoma važnu činjenicu o borbi Bošnjaka protiv nacionaliziranja u monarhističkoj Jugoslaviji. Odnosno o borbi Bošnjaka, da ne budu Srbi ili Hrvati muslimanske konfesije.

Posebno zanimljivo izlaganje imao je je prof. dr. Izet Šabotić, koji je govorio o temi “Agrarne reforme kao osmišljeni politički model stoljetne uzurpacije i ekonomskog slabljenja Bošnjaka.” U svom izlaganja prof. Šabotić je naveo niz reformi još iz perioda Osmanskog carstva pa sve do Socijalističke Jugoslavije, gdje je na milione selišta oduzeto Bošnjacima, i to putem raznih reformi, a sve je uredno legalizovano putem raznih zakonskih akata.

O problemima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu, o velikih zločinima i genocidima nad Bošnjacima govorio je eminentni bh historičar prof. dr. Adnan Jahić. On je na primjeru jednog izvora, pisma nepoznatog autora upoznao sve prisutne kroz kakve golgote su prolazili Bošnjaci, posebno uz tok rijeke Drine, odnosno lijevu obalu ove rijeke.

Ispred Instituta za istraživanje zločina, prisutnima se kroz referat obratio i mr. Elvedin Mulagić, koji je zajedno sa kolegom mr. Muamerom Džanonivićem pričao o zločinima u Zvorniku od 1992.- 1995. godine.

Prof. dr. Sead Selimović održao je veoma značajno predavanje na temu o političkom i kulturnom životu Bošnjaka u socijalističkoj Jugoslaviji, sa posebnim akcentom na Bosansko Podrinje.

Prisutnima se na Okruglom stolu obratio i direktor Instituta za jezik, prof. dr. Alen Kalajdžija koji je govorio o kontinuitetu razvoja bosanskoj jezika još od vremena Srednjeg vijeka sve do danas. Kroz brojne primjere, prisutnima je objasnio da bosanski jezik ima svoj kontinuitet i još daljei dublje od vremena Srednjeg vijeka.

Okrugli sto završen je izlaganjem referata književnika Hadžema Hajdarevića, koji je govorio o svijesti Bošnjaka o vlastitom kulturnom identitetu naspram sindroma kolonizirane svijesti. Kroz referat je posebno istaknuo da Bošnjaci moraju stvoriti jaku svijest, a time je i što više razvijati o vlastitom identitetu, a ne prihvatati nešto što im se namaće i što prirodno ne prepada njima.

Kao zaključak navedeno je da se i dalje što više mora raditi, pa uveliko i obnoviti, ponovo ako treba pisati o kontinuitetu razvoja Bošnjaka, koji nisu od jučer na ovim prostorima, nego postoje više od jednog milenijuma.

Svi radovi biće objavljeni u “Zborniku radova”, kao pisani trag današnjeg dogadjaja.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment