Vijesti - Zvornik Vijesti BiH 

Zvornik: Dani Hasana Kaimije od 4. do 24. juna

Hasan Kaimija rođen je u Sarajevu u prvoj polovini 17. vijeka, a umro u Zvorniku 1680. godine. Pripadao je krugu pjesnika koji su pisali na bosanskom i turskom jeziku. Podaci o njegovom životu su veoma kontraverzni i historijske činjenice se isprepliću s predanjem. Zna se da je bio veoma vezan uz narod, pa ga je i to, pored njegovih pjesama, učinilo poznatim, pa čak i karizmatičnim.

Oglas

Školovao se u Sarajevu i Sofiji. Pripadao je helvetijskom i kadrijskom tarikatu. U Sarajevu je obavljao dužnost šejha Silahdar Mustafa-pašine tekije.

Kaimija je autor dva divana na turskom jeziku, od kojih je jedan poznat kao “Varidat” (predskazanje, proročanstvo). Za razliku od divanskih pjesnika, kojima i on pripada, njegov stil je jednostavan, razumljiv, blizak manje obrazovanom čovjeku. Pjesme su mu uglavnom tesavvufskog usmjerenja – ode Bogu i osnivaču kadrijskog tarikata Abdulkadiru Gejlaniju.

Manifestacija Dani Hasana Kaimije je jedna od najznačajnijih kulturno-vjerskih manifestacija koje se skoro u cjelovitosti realizira u Podrinju. Manifestaciju svake godine sadrži veliki broj događaja kao što su predavanja, izložbe, promocije knjiga, književne večeri i svečanosti na kojima se dodjele nagrade, a ove godine će biti upriličena od 4. do 24. juna.

Ove godine, svečana ceremonija zvaničnog otvaranja biće upriličena u Domu omladine u Zvorniku, u petak, 8. juni 2018. godine. Početak otvaranja u 18:00h. Na otvaranju će po svim izvorima do koji smo došli prisustovati i reis-ul-lema u Bosni i Hercegovini, Husen ef. Kavazović.

Od 19:00h na Diviču započinje na stadionu započinje program “Ramazan u Bosni” kojeg će predvoditi Armin Muzaferija.

Nakon akšam namaza, planiran je kolektivni iftar za preko 2 hiljade postača.

U subotu, 9. juna planirana je noć zikra na Kula Gradu, i to nakon akšam namaza.

Dobro došli u Zvornik…

/kucic-kula.com

 

Povezani članci

Leave a Comment