Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Suđenje za ratne zločine u Zaklopači kod Milića

U nastavku suđenja za zločine u Zaklopači počinjene 1992. godine, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila kako je vidjela ubistvo svog muža, kao i da je na dan počinjenja zločina u selu vidjela i optuženog Milomira Miloševića.

Oglas

Svjedokinja koja je iskaz dala pod pseudonimom Z-10 kazala je da se 16. maja 1992. krila s mužem i djecom “u njivi”, jer su se već počele dešavati “sumnjive stvari”. Nekoliko minuta nakon što su odlučili krenuti prema kući, kako se prisjetila, vidjela je dva automobila i u jednom od njih prepoznala je Milomira Miloševića.

– Tog dana kada je Zaklopača nastradala, dva auta su prošla pored mene. Policijski je vozio Milomir Milošević. Kada sam došla do kuće, vojske je toliko bilo da ih nisam mogla ni prebrojati. Naoružani su bili, neko je imao jednu, neko dvije puške. Bilo ih je u uniformi, a i bez nje, dok su neki imali i čarape na glavi. Moj muž je počeo bježati, ali su dvojica krenula za njim i vratili su ga. Pustili su ga da stavi cigaru u usta, i onda je jedan od njih ispalio rafal na njega – opisala je Z-10 stradanje svog supruga.

Prema njenom svjedočenju, pucnjava po cijelom selu je trajala najviše 20 minuta, koje je ona provela u kući sa kćerkama. Poslije pucnjave čula je zvuke automobila, koji su napuštali selo.

Z-10 je izjavila da je teško opisati jezivu atmosferu u selu poslije pucnjave. Čuli su se jauci žena i povici “sve je mrtvo”, ustvrdila je ona. Dodala je da je tog dana izgubila, pored supruga, sve muške članove porodice.

– Otišli smo kroz selo, da vidimo šta se dešava, i vidjeli smo ljude. Svi su ležali mrtvi, kao iz šume balvani, naslagani – naglasila je svjedokinja.

Po dolasku u Vlasenicu, sedam dana nakon ubistava u selu Zaklopača, svjedokinji je, kako je ispričala, prišao jedan naoružani vojnik i rekao da su tijela nastradalih zakopana kod magacina u selu.

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo BiH je, pored Miloševića, optužilo Radomira Pantića, Branka Jolovića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

O stradanju Bošnjaka iz Zaklopače svjedočio je i Todor Todorović, nekadašnji javni tužilac u Vlasenici, kazavši da je čuo kako je napad izvršila neka grupa koja je došla iz pravca Milića. Kako je naveo, njemu nikada ova ubistva nisu prijavljena, niti ima saznanja da je obavljen uviđaj.

Suđenje će se nastaviti 14. juna.

/Faktor.ba

Povezani članci

Leave a Comment