Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Danas posjeta Domu kulture u Pilici – velikom stratištu Bošnjaka iz Zvornika i Srebrenice

Dom kulture u Pilici više puta je bio mjesto zločina – 1992. Bošnjaci s područja Zvornika su iz ovoga doma odvedeni na strijeljanje i drugi put nakon pada Srebrenice, snage VRS-a su 16. jula u objekt dovele oko 500 zarobljenih Bošnjaka koji 16. jula u popodnevnim satima ubijeni nakon čega su njihova tijela odvezena u primarnu masovnu grobnicu na vojnoj ekonomiji Branjevo. Tokom 1996. tijela su premještena u sekundarne masovne grobnice.

Oglas

U  znak sjećanja na očeve, braću, komšije, rodbinu i prijatelje, stanovnici donjeg toka rijeke Sapne, svake godine, na dan 31. maj, obilaze ovo veliko stratište njihovih najmilijih.

Tako će i danas, u predvečernjim satima, tačnije iza 17:00h, obići ovo mjesto, učenjem fatihe, časom historije sjetiti se i ispričati šta se sve dogodilo u ovom crnom Domu.

Sudski procesi:

Apelaciono vijeće Suda BiH presudom iz 2013. godine osudilo je Duška Jevića na 32 i Mendeljeva Đurića na 28 godina zatvora. Prema presudi, obojica su bili pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske. Presuda navodi da su od 10. do 19. jula 1995. godine učestvovali u genocidu počinjenom u Srebrenici. Prema presudi, obojica su svjesno pomagali članovima udruženog zločinačkog poduhvata, među kojima su visoki vojni i policijski zvaničnici te civilno vodstvo RS. Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi.

Haški tribunal pravomoćno je osudio Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića te Vinka Pandurevića za zločine počinjene 1995.

Sud BiH je osudio Milorada Trbića i Slavka Perića za zločine počinjene 1995. godine.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio pripadnike VRS Branka Popovića i Branka Grujića na 15, odnosno šest godina zatvora, zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Zvorniku 1992. U predmetu pod nazivom “Zvornik 2” obuhvaćeni su bili događaji u Domu kulture u Pilici 1992. godine.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment