Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

(FOTO) Snagovo: Obilježena godišnjica monstruoznog zločina nad Bošnjacima

April 29, za stanovništvo Snagova, Zvornka, ali i Bosne i Hercegovine, jedan je od najcrnjih dana kojeg jedno mjesto može imati. Naime, prije četvrt stoljeća, na ovaj dan pripadnici JNA, paravojne srpske jedinice, potpomognute lokalnim srpskim stanovništvom učinile su jedan od najmonstruoznijih zločina u ovom mjestu.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Na taj dan, zločinci su u zarobili, zatim na mučnički način poubijali 36 civila, a zatim ih pomješali sa mrtvim životinjama i spalila u jednoj garaži – Rašidov- han. U pokolju nisu bila pošteđena ni djeca, kao ni Ismeta Mujanović, koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće.

U povodu ovog dana, danas su stanovnici Snagova, ali i drugih krajeva Zvornika i šire, vjerskim programom, časom historije odali počast svim nevino ubijenim stanovnicima Snagova, ali i Zvornika, kao i Bosne i Hercegovine.

Program je započeo učenjem Jasina šehidima, a nakon podne namaza, uvodne selame uputio je imam džemata Snagovo, Mevludin ef. Smajlović, koji je istakao kako je ovo jedan od najcrnjih dana za Podrinje, ali i za sve muslimane širom svijeta.

Glavni imam Mežlisa IZ Zvornik, istakao je kako moramo, zbog naše djece obilježavati ove teške dane. To ranije nije rađeno, sve se zaboravilo, a neprijatelji su nam, iznova i iznova ponavljali ovakva i gora zlodjela. Također, posebno je istakao da smo postali društvo koje puno priča, puno ideja, ali ništa ne pokazujemo djelima. Mnogi danas su trebali biti ovdje i odati počast trudnoj majci koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, odati počast djetetu koje nije dočekalo ni svoj prvi rođendan, odati počast svima ostalima, našoj braći i sestrama koji su mučnički ubijeni zato što su bili muslimani. Mnogo pričamo, ali ništa u djela ne sprovodimo.

Nakon vjerskog programa u džamiji, odnosno proučenog Kelime-i Tevhida, polaznici mektebske nastave na Snagovu su ispred SPOMEN OBILJEŽJA, učenjem ilahija i kasida, zatim časom historije, prisjetili se tih gorkih dana od prije 26. godina.

Veoma emotivan čas historije održao je profesor Hazim Karić koji je podsjetio sve prisutne na bolnu historiju ovog dana: “Ubijene su kompletne porodice, npr. cijela porodica Krupinac Himze: njegova supruga Hatija, sin Senudin i njegova supruga Azra, te njihov sin Mirza, koji je rođen 1987. godine. Zatim, ubijen je Himzin sin Idriz, njegova žena Sadija, sin Alen koji je bio 1989. godište, i ostali, te porodica Dahalić. Ismeta Mujanović, koja je bila 1953. godište, bila je u devetom mjesecu trudnoće kada je strijeljana na ovom lokalitetu”, a i sam Hazim bio je  među prvima na mjestu ubistava, skupljajući tijela ubijenih.

Nakon časa historije, prisutni su obišli i šehidsko mezarje, gdje su učenjem fatihe, još jednom odali počast našoj braći i sestrama.

/kucic-kula.com

 

Povezani članci

Leave a Comment