Vijesti BiH 

Vijeće Ustavnog suda RS-a: Nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 22. februara ove godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporeni zakon obrazložili su činjenicom da tvrdnje podnosioca zahtjeva ne dokazuju povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutitvnog naroda.

Po ocjeni Vijeća, ove tvrdnje suštinski odražavaju bojazan podnosioca zahtjeva u pogledu buduće primjene predmetnog zakona, koja bi mogla da dovede do ugrožavanja prava pripadnika bošnjačkog naroda na obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa.

– Vijeće je također utvrdilo da se predmetnim zahtjevom ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda već se ističe potreba dopune zakonskog teksta Zakona u smislu preciziranja naziva jezika kojim se služi bošnjački narod i zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u Savjetu za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i školskim odborima – saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

U pogledu ovih navoda Vijeće je utvrdilo da se predmetne zakonske odredbe, ali i zakon u cjelini, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjednako odnosi na sve osobe koje mogu biti imenovane za člana Savjeta, odnosno školskog odbora.

Takođe, Vijeće je ocijenilo da činjenica što Zakon ne sadrži rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa, niti može dovesti do povrede vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda, te da predmetom ocjene mogu biti samo postojeće odredbe zakona, a ne moguća druga zakonska rješenja i njihova buduća primjena.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

/faktor.ba

Povezani članci

Leave a Comment