Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Snagovo: Poziv na obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka

April, maj, juni kao i ostali mjeseci na 1992. godine, gorki su i veoma teški mjeseci za sve Bošnjake na području Bosanskog Podrinja. Tih mjeseci skoro da nema Bošnjaka u Podrinju a da nekog iz svoje bliže, a da ne pričao o daljoj porodici nije na mučnički način od agresora izgubio.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka na prostoru Zvornika započinje, kao i svake godine sjećanjem na šehide i na mučnički način poubijene u mjestu Snagovo.

 

U nedjelju 29.aprila, navršava se 26 godina od najtežih dana našeg Bosanskog Podrinja, posebno Snagova.

Tog dana 1992. godine, pripadnici JNA-e sa paravojnim jedinicama, potpomognuti lokalnim Srbima su zarobili preko 800 stanovnika ovog kraja, na tri različite lokacije.  Jednu grupu od 36 osoba streljali su u mjestu Rašidov han, a zatim mrtva tijela pomiješali sa poubijenim životinjama, a nakon toga na najmonstruozniji način zapalili.

Među streljanim a kasnije zapaljenim bila je i trudnica, što znači da je agresor ubijao i nerođenu djecu, a također među istima bilo je i maloljetne djece, kao i staraca.

U znak sjećanja na sve šehide i sve one koji su na najmonstrouzniji način poubijani, MZ Snagovo i Džemat Snagovo, organizuju Dane sjećanja, koji će se ogledati kroz vjerski program: Jasin, Kelime-i Tevhid, obilazak šehidskih mezarja, čas historije ….

Garaža u kojoj su zapaljeni

Ovom prilikom pozivamo Bošnjake i Bošnjakinje da dođu na Snagovo da zajedno prisjetimo se naših očeva, braće, majki, sestara, komšija, prijatelja, koji su poubijani samo zbog toga što su nosili muslimansko ime i prezime. Ko zaboravi svoju prošlost, teško se može nadati boljoj i mirnijoj budućnosti.

U nastavku nudimo Vam plakat sa kojeg možete vidjeti plan i program ovogodišnjeg obilježavanja stradanja Bošnjaka na Snagovu.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment