Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Svečano otvaranje renovirane džamije u Malom Zvorniku (FOTO)

Uz pomoć Reis-ul-leme u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, zatim uz pomoć sergija u džematima širom Bosne i Hercegovine, dobrovoljnim prilozima i donacijama, Islamska zajednica u Srbiji, Muftijstvo Mačvansko – Podrinjsko, Medžlis Mali Zvornik uspjelo je da renovira džamiju u Malom Zvorniku.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Jedno od svjedočanstava o istrajnosti muslimana da očuvaju svoju vjeru, tradiciju i običaje jeste džamija, čiji minaret ponosno stoji i koji jasno ukazuje na prisustvo muslimana u ovom gradu. Džamija koja je izgrađena 1969. godine u Donjem Naselju, kako nam je rekao glavni imam Sulejman ef Ahmeti, kao zamjena za dvije koje su potopljene tokom izgradnje HE Zvornik, rekonstruiše se od prošlog Ramazana. Potrebe džemata su takve da mesdžid u naselju Sakar nije dovoljan, pa su iako finansijski veoma skromnih mogućnosti, muslimani ovog gradića krenuli u obnovu oronule i oštećene džamije. Želja im je da se proširi, da se poveća njena površina, da zasija punim sjajem, i da postane centar okupljanja vjernika ovog kraja.

Ono što raduje sve muslimane jeste činjenica da Sulejman ef. Ahmeti održava mekteb, i da djeca kako u Donjem Naselju, tako i u naselju Sakar redovno pohađaju vjersku pouku. Također, u osnovnoj i srednjoj školi, kao izborni predmet postoji islamska vjerska nastava, i na njoj je prijavljeno oko pedeset učenika. Dakle, džemat se širi i proširuje, vjerske aktivnosti su povećane, svijest o odgovornosti i o preuzetom emanetu je snažna.

Ovu priliku koristimo da pozovemo sve vjernike koji su u mogućnosti da hvala Allahu dž.š. prisustvuju SVEČANOM OTVARANJU RENOVIRANE DŽAMIJE U MALOM ZVORNIKU – poručuju iz Medžlisa Mali Zvornik.

DETALJE OKO OTVARANJA DŽAMIJE MOŽETE PROČITATI SA PLAKATA.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment