Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Zvornik: Roditelja iz Liplja zajedno sa djecom u zgradi opštine stupili u štrajk glađu

U holu zgrade opštine Zvornik u 12h okupilo se desetak roditelja i desetoro djece, koji su se odlučili na štrajk glađu dok ne dobiju odobrenje da izučavaju bosanski jezik.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Muharem Sinanović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika u Liplju, rekao je da su došli kako bi Opštini uputili posljednje upozorenje.

“Da nam odobre da učimo bosanski jezik ili da krenemo u štrajk glađu, međutim, portir nam nije dozvolio da uđemo, tako da sjedimo u holu i čekamo. Ne idemo odavde dok ne dobijemo odobrenje za izučavanje bosanskog jezika”, izjavio je Sinanović.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti smatraju da “od Opštine Zvornik sve kreće jer oni šalju prijedloge u Banjaluku”, zbog čega smatraju da na ovaj način mogu riješiti problem naziva jezika koji se djeci upisuje u knjižice.

“Tri mjeseca smo u štrajku, svim mogućim institucijama smo se obraćali, ministar je dolazio ovdje, izvrijeđao nas, rekao da nismo domaći, da ne znamo odakle smo i vrši diskriminaciju i ne znam šta bismo više mogli da uradimo osim ovoga”, kazao je Sinanović.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog drugog polugodišta školske 2017./2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje nazov “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”. U međuvremenu su organizovali sastanke sa predstavnicima škola u Zvorniku, opštine, nevladinih organizcija i institucija, ali do rješenja nisu došli.

U nastavku donosimo Vam video prilog kojeg smo danas emitovali sa lica mjesta….

/federalna.ba/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment