Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule 

(Foto + video) Obilježeno X jubilarno okupljanje Kuljana i Kuljanki – Zvornik

Mjesna zajednica Kučić Kula, svake godine ima tri veoma važna datuma koja već godinama obilježava. Jedan od njih, prvi u godini je krajem marta ili početkom aprila mjeseca, a to je okupljanje i druženje Kuljana i Kuljanki na njima posebnom izletištu, poznato kao Kovačevac. Drugi važan datum je 2. juni, kada u znak sjećanja na sve šehide ovog mjesta, na dostojanstven način prisjećaju se svojih najmilijih. Treći važan datum, je obilježavanje Dana mjesne zajednice, a isti je početkom augusta mjeseca.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić Kula

Ove godine, okupljanje i druženje Kuljanki bilo je u nedjelju, 1. aprila 2018. godine, na izletištu Kovačevac. Ove godine, to je učinjeno u vremenu kada na zapadu katalici obilježavaju Uskrst – pa su mnogi Kuljani koji privremeno borave i rade u inostranstvu, iskoristili priliku da dođu na ovo okupljanje.

Ove godine okupljanje je proteklo u najbolje redu, a najviše u istom uživala su djeca, koja su danima ranije zvala i pitala hoće li biti, kada će biti i slično. Bilo je mashAllah popriličan broj a to sam posebno istakao i na uvodnom otvaranju, jer kada vidimo njih, razigrane i nasmijena, onda sigurno imamo velikog razloga da ovo organizujemo sve više i sve bolje. Nadamo se, uz podršku sviju nas, samo Bože zdravlja, i opet ćemo se vidjeti i naredne godine – riječi su prof. Elmedina Bošnjaka, koji je zajedno sa Nurijom Musićem – Dujanom, bio glavni incijator ovog okupljanja.

Važno je istači da na ovakvom okupljanju prisustvuju sve generacije, od čak 2 ili 3 godine pa gornja granica ne postoji. Djeca se upoznavaju, druže, a i oni stariji se vide, prisjećaju se lijepi dana iz prošlosti, malo se zapjeva, zaigra fudbala, nasmije i veseli. Njegujemo ovu tradiciju, koju su obavezno u predmajske dane prije rata njegovali naši prethodnici, naši Rođeni – riječi su Nurije Musića Dujana.

Ove godine posebna pažnja data je na djecu. Naime, kuljanin Edin Ibrić za svu djecu obezbjedio je pregršt kolača i slatkiša, kao i raznoraznih namaza, gdje je svako dijete moglo uživati i pojesti nešto od navedenog.

Svako okupljanje Kuljana i Kuljanki obilježava se i dodjelom posebnih, nazovimo specijalnih dresova na natpisom “Rođeni Kučić Kula”, a u pitanju su dresovi nacionalnog fudbalskog tima Bosne i Hercegovine. Do sada, kroz ova okupljanja podjeljeno je preko 50-tak ovih dresova, i to osoboma koje kroz svoje zalaganje i aktivnosti uvijek pomažu Rođene i svoje rodno mjesto, bilo kroz finansijsku ili neku drugu vrstu pomoći. Ove godine dresove su dobili Enes Ramić, Hazim Ibrić, Samir Subašić, Mire Musić i Sabahudin (Šaban) Bošnjaković. Naredne godine, dresove će dobiti neki novi Rođeni, koji također su zaslužili da dobiju i ove godine, ali zaista budući da se sve samofinansira uradi se onoliko dresova koliko se može.


U nastavku donosimo Vam video snimak sa Kovačevca, kojeg smo prenosili uživo putem FB grupe “Rodjeni u Srcu Kucic Kule”.

Vidimo se i naredne ako Bog da godine.

/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment