Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Nove nevolje roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja

Nastavnici bez plata u drugom polugodištu

Ako ne mogne drugačije, mi ćemo prositi da platimo troškove nastavnika koji se toliko žrtvuju za našu djecu, kaže Vehid Dedić, roditelj iz Konjević-Polj.

Iako se činilo da su ispunjene sve finansijske obaveze prema nastavnicima iz Kantona Sarajevo, koji su u edukativnom centru u Novoj Kasabi prošle godine podučavali 118 bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja, nije tako.

Reklama:Nevolja za nevoljom

Dobili su plate (nakon medijskog pritiska), ali naknade za troškove stanovanja nisu do danas i to mori roditelje ove djece koja su zbog zabrane bosanskog jezika izašla iz obrazovnog sistema Republike Srpske.

Jedan od roditelja Vehid Dedić nam kaže da nisu plaćeni čak ni oni nastavnici koji više ne podučavaju njihovu djecu, što roditeljima posebno teško pada.

“Oni su se odvojili od svojih domova i došli živjeti u Novu Kasabu, oni su svojim parama plaćali smještaj, i već je i to bilo žrtvovanje. Nas, roditelje, stid je zbog situacije u kojoj su se ovi ljudi našli”, govori nam Dedić, objašnjavajući da je bio postignut dogovor između dva federalna ministarstva, onog za raseljena lica i izbjeglice i onog za obrazovanje, da plate te troškove. Ministarstvo za raseljene je svoj dio obaveze izvršilo, ovo drugo nije.

“Danima pokušavamo kontaktirati ministricu Elviru Dilberović, a dospijevamo samo do osoba iz njenog kabineta, koje nam kažu da je Ministarstvo isplatilo sredstva. Mi smo provjeravali i ustanovili da nije tako”, tvrdi Dedić.

Ni naši pokušaji da razgovaramo s ministricom nisu bili uspješni, ali smo razgovarali s Nihadom Ramić, koordinatoricom u Vladi KS-a za pitanje djece iz Konjević-Polja.

Ramić nam, međutim, kaže za još veću nevolju. Naime, za prvo polugodište ove školske godine 17 nastavnika je dobilo plate od federalnog Ministarstva za raseljene i izbjeglice i od KS-a.“Za drugo polugodište još nemamo sredstava. Na naš dopis niko nije odgovorio. Ministrica Dilberović je samo u 2016. godini bila izdvojila izvjesna sredstva za plate, ali i tada ne za putne troškove, tako da je sada vrlo komplikovana situacija”, ne krije Ramić.

Vehid Dedić kaže da roditelji, uz sve ove teškoće, ne odustaju od borbe za bosanski jezik.

Njihov advokat dr. Nedim Ademović podsjeća na to da je Osnovni sud u Srebrenici nedavno priznao pravo djeci na bosanski jezik, ali se tužena strana – Osnovna škola žalila, pa se sada čeka presuda Okružnog suda u Bijeljini.

“Istovremeno, pred Ustavnim sudom BiH je i naša tužba protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS-a”, podsjeća Ademović.

Kolonija Bosanaca u Welsu

Opet, obje tužbe roditelja djece iz Vrbanjaca, nastale iz istog razloga, pred Ustavnim su sudom, a izvan obrazovnog sistema RS-a trenutno se, kako nam kaže Nedžad Smajlović, nalazi 60 djece iz tog mjesta kod Kotor-Varoši.

Njima pomažu mnogi, i svima su Bošnjaci iz Vrbanjaca zauvijek zahvalni.

Smajlovićevo dvoje djece je iz edukativnog centra u mjestašcu već otišlo u srednju školu, a dvoje još pohađa instruktivnu nastavu.

Edukativni centar – Vrbanjci

“Ne, naša djeca nisu istraumatizirana. Ona su se u najranijim godinama naučila da se treba boriti za pravdu, pa i žrtvovati se ako treba”, kaže Smajlović, od kojeg saznajemo da u Welsu, jednoj od četiri države Velike Britanije i Irske, živi velika zajednica Bosanaca koji su u taj dio Evrope pristigli iz Kotor-Varoši.

Ima ih više od dvije hiljade i od njih stiže svaka vrsta podrške djeci iz Vrbanjaca.

Smajlović je uvjeren u to kako su muke bošnjačke djece davno mogle biti iza njih da su domaći bošnjački političari ovaj problem ozbiljno shvatili.

“Sve je do Dodika, a na njega može uticati samo međunarodna zajednica”, smatra, opet, Dedić.

Treba reći i to da je na roditeljskom sastanku u jednoj od osnovnih škola Sarajeva, prije nekoliko dana nastavnica zamolila roditelje učenika da se prijavi svako ko može primiti u dom na nekoliko dana djecu iz Konjević-Polja kako bi ona pred kraj nastavnog procesa položila školsku godinu koju je odslušala u Novoj Kasabi. Problem je i prevoz mališana do glavnog grada, pa će i te troškove roditelji, koji su u mogućnosti, preuzeti na sebe.

 /oslobođenje

Reklama:
Podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2018/02/19/nove-nevolje-roditelja-bosnjacke-djece-iz-konjevic-polja">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment