Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule 

Naš Kuljanin – jedan od glavnih organizatora nezapamćenog događaja u Evropi

U džematu Bludenz (Austrija), na čijem čelu se nalazi Zvorničanin (Kučić Kula) Admir Musić, proteklih dana organizovali su nezapamćen događaj u Austriji, ali i prvi događaj ove vrste u Europskoj uniji.

Naime, u periodu od 2. do 4. februara, odnosno u puna tri dana, organizovan je Muzej Allahovog Poslanika, alejhiselam.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić KulaTo je u suštini mobilni muzej Allahovog Poslanika, alejhiselam. Plakati, monografije, izvanredne makete najbitnijih događaja i lokacija iz života Muhammeda, alejhiselam. U ova tri dana koliko je trajala ova manifestacija kroz džemat Bludenz prošlo je više stotina osoba, različitih životnih doba.

Ono što je posjetioce posebno impresioniralo je maketa grada Medine iz vremena Allahova Poslanika, alejhiselam. Pored maketa, organizator se potrudio da kroz slike, plakate, monografije upozna posjetioce o životu Poslanika Muhameda a.s., i to u izvornom obilježlju.

Sama izložba se sastojala iz tri dijela:

a) Maketa: Poslanikove kuće, Poslanikove dža­mije i cjelokupni prikaz grada Medine (na kojoj su ucrtani svi mesdžidi u vrijeme Poslanika s.a.v.s.; dvije bitke koje su se vodile na tom području: Bitka na Uhudu i Bitka na Hen­deku; put Hidžre i sl.) Sve makete rađene su u Institutu za izučavanje Poslanikove s.a.v.s. sire u Medini – Saudijska Arabija.

b) Panoa: Na 33 velika panoa prikazani su sadržaji koji odgovaraju tematskim cjelinama vezanim za Siru – životopis Poslanika s.a.v.s., počevši od Mekke, Hidžre, Medine, pećina Hira i Sevr…

c) Dokumentarnih filmova na bosanskom jeziku: koji tretiraju siru Poslanika s.a.v.s. prije objave, poslije objave, hidžre, gradnje džamije, smrti Poslanika, s.a.v.s., časnog kabura i sl.

Autor postavke je dr. Esmir M. Halilović, profesor Hadisa i Da’ve na IPF-u Univerziteta u Zenici.

Predsjednik džemata Bludenz, Admir Musić nije krio svoje zadovoljstvo uspješnom organizacijom ovog događaja, te je zajedno iskoristio priliku da svim članovima ovog džemata, Izvršnom odboru i svim posjetiocima neizmjerno zahvali na nesebičnom zalaganju kako bi sve proteklo u najboljem redu, što je na koncu tako i bilo. Također, izrazio je želju da u neko dogledno vrijeme ponovo se organizuje ovakva ili slična izložba, jer Allahov Poslanik i njegov život trebaju da budu svima nama uzor, i da ga uvijek imamo u mislima i slijedimo njegov sunnet.

Također, posjetioci Muzeja nisu krili zadovoljstvo svime što su mogli da vide, a posebno da nauče nešto novo, što se nije moglo naučiti na mektebskim časovima i kroz vjeronauku u školama. Svi mi imamo neko znanje o Poslaniku, ali vidjeti grad Medinu, mektebe, džamiju iz vremena Poslanika, je zaista nešto što se rijetko viđa, ili čak nikad u životu i ne vidite ovako uživo, preko ovih maketa,  poruke su posjetilaca Muzeja Allahovog Poslanika, alejhisellam.

Nadamo se da će ovakva praksa, nastaviti i u drugim džematima širom Europske unije, a i šire.

/kucic-kula.com

Reklama:
Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2018/02/06/nas-kuljanin-jedan-od-glavnih-organizatora-nezapamcenog-dogadaja-u-evropi">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment