Vijesti - Zvornik Vijesti BiH 

Dok bošnjačka djeca u RS-u bojkotuju nastavu: Ministar čeka poziv roditelja

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske rekao je da će kada dobije poziv otići na sastanak sa predstavnicima roditelja djece bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika koja od početka drugog polugodišta ne pohađaju nastavu zbog naziva jezika koji se upisuje u đačke knjižice, javlja Anadolu Agency (AA).

Reklama:-Nisu me pozvali, a kada dobijem poziv ja ću otići – rekao je Malešević.

U područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika 16 djece bojkotuje nastavu tražeći da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.

Roditelji ove i djece iz druge dvije škole u Zvorniku inicirali su sastanak za 1. februar kojem nije prisustvovao niko iz Ministarstva prosvjete i kulture. Novi sastanak bit će održan u četvrtak u 12 sati, a Muharem Sinanović, predstavnik roditelja djece u Liplju rekao je da će pozivi za sastanak biti upućeni sutra.

Osim ministra na sastanak će pozvati ombudsmana za ljudska prava u BiH, predstavnike OHR-a i OEBS-a, te ambasade SAD u BiH. Na pitanje da li je upućen poziv ministru za prethodni sastanak, održan 1. februara, Sinanović je rekao da je poziv upućen putem e-maila, a da je malo vjerovatno da su ga dobili svi osim ministra.

Sinanović se nada da bi na sljedećem sastanku moglo doći do rješenja.

-Mi se borimo za našu djecu svi su rekli da smo mi u pravu, sad je samo do njih – kazao je Sinanović.

/faktor/kucic-kula.com

Reklama:
Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2018/02/05/dok-bosnjacka-djeca-u-rs-u-bojkotuju-nastavu-ministar-ceka-poziv-roditelja">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment