Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Zvornik: Roditelji bošnjačke djece energično traže da OHR počne raditi svoj posao u BiH-i

Na zahtjev roditelja predstavnika bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u lokalnim područnim školama Grada Zvornik, jučer u Maloj sali opštine Zvornik, organizovan prošireni sastanak na koje su prisustovali:  predstavnici OHR-a, OSCE-a, predstavnici roditelja iz područnih škola Grada Zvornik: Divič, Snagovo, Liplje, Kula Grad, Križevići, kao i direktori OŠ “Sveti Sava” Zvornik, OŠ “Jovan Cvijić” Drinjača, OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek. Pored navedenih prisutovali su i bošnjački predstavnici u lokalnoj upravi, kao i NSRS-e.

Klikni na reklamu – pomozi rad portala Kučić KulaNa isti, uredno pozvani nisu se odazvali predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS-e, što su roditelji jasno okarakterisali da nas vlast RS-a smatra građanima 18-tog reda, i da ne žele sjesti i razgovarati o gorućem pitanju Bošnjaka u manjem BH entitetu.

Izlaganje predstavnika OHR-a, kao i OSCE-a uglavnom se svelo da željenje što se sve ovo događa, da se po njima krše prava i djece i roditelja, a posebno Ustava BiH-e, te da će probati u narednom periodu dogovoriti niz sastanaka kako bi se riješilo ovo pitanje.

Na isto, reagovali su roditelji ističući kako je više preko glave im da ih Međunarodne zajednice samo sažaljavaju, da su oni ti koji mogu svojim dozvoljenim potezima ovo riješiti za veoma kratak period, a posebno je istaknuto zbog čega su oni u BiH?, zbog čega dobijaju enormno visoke plate?, kada u suštini ništa ne rade.

Vi ste ti koji treba da provodite na terenu dejtonski mirovni sporazum, i vi ovo možete riješiti za kratak period, ali vi ništa ne radite osim što nas žalite, bile su riječi roditelja.

U obraćanju direktora, posebno je istaknuto da oni nastupaju po uputama Ministarstva, i da oni sa ovog nižeg nivoa ne mogu učiniti ništa, nego se ovaj problem mora prenijeti na veće instance, a posebno su istakli da im je žao što sve ovo trpe nedužna djeca, te su zamolili roditelje, da ih što prije vrate u školske klupe.Da napomeno, više od 10-tak dana djeca u područnoj školi Liplje ne idu na nastavu, dok su jučer (četvrtak 01. 02. 2018.) nastavu obustavili u Snagovu i Diviču.

Na kraju sastanka donijeto ne nekoliko zaključaka.

Na prijedlog g-dina Muharema Sinanovića (Šiška) jedan od zaključaka je bio da djeca krenu u školu, ali da direktori moraju obećati da će upisivati bosanski jezik, na što nije dobijen nikakav odgovor od prisutnih direktora.

Drugi zaključak je bio da se pismeno traže odgovori o novom Pravilniku kojeg je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a donijelo krajem prošle godine, i da se i Međunarodne organizacije aktivno uključe u analizu istog, iz kojeg bi se vidjelo da li ima kršenja Ustava Bosne i Hercegovine i Međunarodnih konvencija o pravima i slobodama svakog čovjeka, a posebno djece.

OSCE je energičnog stava da djeca se još odmah vrate u školske klupe, da roditelji zajedno sa Međunarodnim organizacijama nastave legalnu borbu za svoja prava, koja su iz svega što se vidi posebno u RS-oj, veoma narušena.

Kao posljednji zaključak roditelji su insistirali da OHR u Sarajevu organizuje prošireni sastanak prestavnika svih roditelja bošnjačke djece iz RS-e, sa prestavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, pa da na isti bude pozvan i predsjednik manjeg BH entiteta Milorad Dodik. Budući da se prestavnici vlasti RS-a ne odazivaju na pozive nas roditelja, smatramo da bi trebao intervenisati Visoki predstavnik Valentin Incko i on ih pozvati na taj sastanak.

Po svemu sudeći ova “borba” za osnovna ljudska prava u manjem BH entitetu će se nastaviti, jer roditelji u skorije vrijeme, ukoliko se ne počne riješavati ovaj problem, najavljuju i radikalnije mjere.

Crta ispod koje nećemo ići je ovdje, nema odustajanja, mi samo želimo svoj jezik i ništa drugo – završne su riječi Muharema Sinanovića – hadžije Šiška.

/kucic-kula.comLajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2018/02/02/zvornik-roditelji-bosnjacke-djece-energicno-traze-da-ohr-pocne-raditi-svoj-posao-u-bih">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment