Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Zvornik: 1. februara roditelji djece bošnjačke nacionalnosti sa predstavnicima OSCE-a i OHR-a

Predstavnici roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz svih područnih škola u Zvorniku  dogovorili su se da će pokušati naći rješenje za bosanski jezik na sastanku 1. februara, koji je sazvan u zgradi opštine Zvornik.

Muharem Sinanović, predstavnik roditelja 16 učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju u Liplju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika, naveo je da djeca već od kraja decembra ne idu na nastavu.

Do bojkota nastave u Liplju došlo je jer roditelji traže da se u đačke knjižice kao naziv maternjeg jezika upisuje “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.– Na sastanak ćemo pozvati OSCE, OHR, direktore svih škola sa područja Zvornika, te predstavnike Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ako se ne postigne dogovor idemo u radikalnije mjere, a dotad djeca u Liplju neće pohađati nastavu – rekao je Sinanović.

Na pitanje koje radikalnije mjere su moguće, odgovorio je da su u pitanju blokada puteva, obustava nastave i slično, kako bi omogućili da se izučava bosanski jezik.

– Vjerujem da će se to završiti, sve zakonske osnove su na našoj strani. Ako ima iole zakona u našoj državi, vjerujem da će to biti riješeno – kaže Sinanović.

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, ranije je potvrdio da 16 učenika područnog odjeljenja Liplje ne ide na redovnu nastavu, ali isto napominje da ovo pitanje ne može biti riješeno na lokalnom nivou jer škole postupaju u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Opširnije o svemu naš hadžija Šiško u emisiji “Aktuelno” Neon TV Kalesija.

/kucic-kula.comLajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2018/01/29/zvornik-1-februara-roditelji-djece-bosnjacke-nacionalnosti-sa-predstavnicima-osce-ohr">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment