Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Liplje: od jutros roditelji obustavili nastavu

Zbog pitanja jezika kojeg će djeca izučavati u OŠ “Liplje” od jutros je obustavljena nastava. Naime, prema pisanju portala Zvornicki.ba   Savjet roditelja učenika osnovne škole u Liplju kod Zvornika  od jutros je obustavio nastavu u ovoj područnoj školi.Prema riječima Muharema Sinanovića, poznatijeg kao hadžija Šiško, ispred roditelja ove djece, nastava će biti obustavljena do daljenjeg sve dok se djeci ne omogući da izučavaju bosanski jezik. Do obustave nastave je došlo zbog neovjeravanja dačkih knjižica u kojima piše bosanski jezik.

Sada se vrši pritisak na prosvjetne radnike da urade ispravku u matičnim knjigama i da umjesto bosanski jezik upišu jezik bošnjakog naroda što je neprihvatljivo – istakao je g-din Sinanović.

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, traži da se u matične knjige umjesto dosadašnjeg naziva jezika – BOSANSKI JEZIK, upiše JEZIK BOŠNJAČKOG NARODA odnosno JBN, što roditelji ovih krajeva ne žele ni po koju cijenu da prihvate, jer je to neki jezik koji nikad nije postojao, odnosno izmišljeni jezik. Da bude još ironičnije, djeca srpske nacionalnosti mogu imati svoj jezik, odnosno srpski jezik, djeca hrvatske nacionalnosti također, dok naša djeca nemaju pravo na svoj jezik. Pa, onda se svi trebamo zapitati čemu ovo vodi, osim nastavku torture protiv Bošnjaka, koja je izgleda samo fiktivno prekinuta ’95. godine. Obraćamo sve svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, da se uključe u rješavanje ovih problema, jer po svim konvencijama svaki čovjek na svijetu ima pravo na svoj jezik, svoju nacionalnu grupu predmeta – istakao je za naš portal jedan od roditelja ovog kraja.
Obustava nastave će trajati sve dok se zahtjevi roditelja i djece ne ispune.

/zvornicki.ba/kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment