Vijesti BiH Zanimljivosti 

Poskupljuju vozački ispiti: Novi Pravilnik o polaganju stupa na snagu u 2018.

“Ovim Pravilnikom biti će i donesena Odluka o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz pružanja prve pomoći, kao i Odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teoretskog i praktičnoga dijela osposobljavanja kandidata za vozače koju će donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine”, prenosi Radio Sarajevo.

Stupanjem na snagu ovih odluka, uspostavit će se osnov za utvrđivanje minimalne vrijednosti nastavnog sata za oblast osposobljavanja kandidata za vozače. To znači da će autoškola moći da utvrđuje cijene koje ne mogu biti niže od propisanih minimalnih vrijednosti, a sve u cilju zaštite procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanja procesa obuke.

Upravo, povećanje cijena vozačkih ispita najviše je tražila Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštite najnižu cijenu jednog časa kao osnove za oporezivanje.

“Po prethodnom zakonskom rješenju iz 2012. godine, kada je državno ministarstvo odredilo najnižu cijenu jednog časa za polaganje od 20 KM po času, dešavalo se da zbog slabe kontrole autoškola neke odrede fisknu cijenu od 10 do 15 KM po času, uz mogućnost da kandidat za polaganje vozačkog ispita ne prođe kroz sve časove s instruktorom. Upravo ovo je dovelo do toga, da ukupna cijena polaganja vozačkog ispita na kraju u nekim autoškolama bude nekoliko stotina KM” objašnjava za Radiosarajevo.ba Član Upravnog odbora ove Asocijacije Zdravko Ivić.

Ivić nam pojašnjava da će kada se odredi nova fiksna cijena časa obuke, a ona bi trebala 
najmanje da iznosi od 25 do 30 KM, zasigurno poskupiti i polaganje vozačkog ispita 
u prosjeku od oko 400 KM.

Poskupljenje bi moglo dovesti i do gašenja mnogih autoškola u BiH, ali Ivić zaključuje kako je “bolje da se ugase oni koji ne rade kako treba”.

Svakako, stupanjem na snagu ovoga Pravilnika eliminisat će se nelojalna konkurencija i neprirodno niska cijena koja je prisutna kod nekih autoškola, a koja ide na uštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, te zasigurno poboljšati proces osposobljavanja kandidata i samog procesa obuke, ističu u Ministarstvu prometa i komunikacije BiH.

/Radio Sarajevo

Povezani članci

Leave a Comment