Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule 

Konačno svjetlo dana. Knjiga o zločinima i genocidu 1. juna 1992. godine na Bijelom potoku

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom “Skinuti su sa hljeba i vode” autora Hazima Karića, prof. i Nazima Ibrahimovića, prof. u kojoj su izneseni do sada javnosti nepoznati podaci o jednom od najvećih masovnih zločina prije genocida u Srebrenici. U jednom danu je, 1. juna 1992. godine, na Bijelog Potoka zarobljeno kompletno stanovništvo iz 18 zvorničkih sela i naselja. Oko 750 muškaraca je zatočeno i likvidirano na najmonstrozniji način u pojedinačnim i masovnim egzekucijama.

Do sada su za ovaj zločin odgovarala samo dva lica, osuđena u Beogradu na pet i petnaest godina zatvora.
Hronologiju dešavanja od početka rata u Zvorniku, prije i za vrijeme izvršenja ovog zločina autori detaljno opisuju u ovoj jedinstvenoj knjizi sa brojnim podacima koji nisu bili do sada dostupni javnosti.

Recenzenti su, između ostalog, napisali:

Autori knjige su primjetno uložili izuzetan napor kako bi se u ovom djelu, koje je hronološki i stilski izuzetno razgovjetno, čitaocu predstavili razvoj situacije u prvim danima agresije na općinu Zvornik. Prosto je nevjerovatna količina činjenica o zločinima u koje nam autori daju na uvid a iz kojih se jasno vidi da je agresija i uništenje Bošnjaka izuzetno dobro isplanirano sa tačno određenim ulogama, ko, kad i kako treba sprovesti određene radnje s ciljem zatiranja prisustva Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine „na Drini” i u Istočnoj Bosni.
Čitalac se teško odvaja od ove knjige, iako je ona u mnogim dijelovima traumatična i bolna. Ovo djelo se čita sa empatijom, koja izaziva duboke emocije i tjera na razmišljanje. Smatram da će ova knjiga podstaknuti naučnike na dalja istraživanja i zainteresovati širu čitalačku publiku, kojoj će se, sigurno, dopasti ovo orginalno djelo.
Edis Hodžić, prof.

U ovom, stilski dotjeranom, hronološkom predstavljanju razvoja situacije u prvim danima “oslobođenja” administrativnog područja opštine Zvornik od strane srpskih vojnih, “paravojnih” i svakih drugih jedinica naoružanih oružjem kakvo je u tim danima moglo stići samo iz dobro čuvanih magacina Jugoslovenske narodne armije, nailazimo na toliko detalja o lokacijama na kojim su zločini dogovarani i planirani, lokalitetima na kojim su izvršavani, imenima i prezimenima, nadimcima i mjestima porijekla počinilaca strašnih zločina nad civilnim stanovništvom zvorničke opštine, kao i imenima i prezimenima žrtava i detaljnim svjedočenjima svjedoka njihove teške sudbe, da stičemo dojam kako je svaki detalj priča u priči, a da se iza svake priče krije jasan dokaz o njenom postojanju; dokaz koji je potekao iz skrivenih arhiva i sudskih sala u kojim su svjedočili optuženi, svjedoci, svjedoci pokajnici, moralni jadnici, ali i žrtve, svjedoci zločina i njihova rodbina.
Dr. sc. Elvir Musić, docent.

Zainteresovani za primjerak ove knjige mogu se javiti autoru Hazimu Kariću preko FB profila, odnosno preko INBOXA (poruka). Klikni ovdje Hazim Karić 

/H. Karić/kucic-kula.com

Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2017/12/21/konacno-svjetlo-dana-knjiga-o-zlocinima-genocidu-1-juna-1992-godine-na-bijelom-potoku">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment