Vijesti BiH Vijesti Podrinje Zanimljivosti 

Počele pripreme za kandidaturu Srebrenice za Evropski grad kulture 2024.

U toku su pripreme za izradu master plana za Srebrenicu radi njene kandidature za Evropski grad kulture 2024. – rečeno je danas tokom radionice posvećene ovoj temi na kojoj su učestovali predstavnici Austrijskog instituta za tehnologiju (AIT) i Instituta za strukturalni razvoj (ISD), te predstavnici općina Srebrenica, Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac, Ljubovija, Bajina Bašta, Višegrad i Goražde.

Općina Srebrenica je u martu ove godine sa institutima iz Beča potpisala ugovor o izradi master plana, a općinski načelnik Mladen Grujičić kazao je danas da će taj plan dati pregled stanja u svim sferama života u Srebrenici, kao što su politika, ekonomija, privreda, društvo, turizam, sport itd.

-Mi smo jedna od nekoliko općina ili gradova koji su se već kandidovali za Evropski grad kulture 2024. godine. Ono što nama daje veće šanse u odnosu na veće gradove jeste samo ime i prošlost – rekao je Grujičić. Kako je naveo, namjera je kandidirati Srebrenicu ne kao općinu, nego kao regiju, jer kao regija može mnogo više da ponudi nego kao sama općina.

Po završetku izrade master plana, općina Srebrenica će, kako je rečeno, moći povlačiti sredstva iz EU fondova.

– Trenutno smo u fazi razvoja, vršimo analize. Pošto je ovo veoma konkuretno područje, iz tog razloga trebamo da udružimo snagu kako bi uopće bili u stanju da se kandidujemo za takvo nešo – naglasila je voditeljica projekta izrade master plana Daiva Jakutite-Wolangtang.

 

Kandidaturu za EU grad kulture 2024. godine iz BiH će poslati šest gradova Banja Luka, Trebinje, Srebrenica, Sarajevo, Mostar i Tuzla.

U slučaju da općina Srebrenica ne bude ispunjavala uslove kandidature, ona se može kandidovati kao regija (Srebrenica, Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac, Ljubovija, Bajina Bašta, Višegrad i Goražde). Općina ili regija koja bude izabrana za Evropski grad kulture 2024. godine će dobiti 53 miliona eura od Evropske unije za razvoj i implementaciju projekata.

/faktor.ba

Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2017/12/04/pocele-pripreme-za-kandidaturu-srebrenice-za-evropski-grad-kulture-2024">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment