Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule Zanimljivosti 

Sutra, petak muslimani širom svijeta obilježavaju rođenje poslanika Muhameda a.s.

Muslimani će u petak, 1. decembra, obilježiti dan u kojem je rođen Muhammed a.s. – mevlud.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur’anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“ Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, za muslimane, najavljen je završetak poslaničkog ciklusa.

‘Pejgamber nije bio ni pretjerano visok, a niti pretjerano nizak; on je bio srednjeg rasta u zajednici u kojoj se nalazio. Njegova kosa nije bila ni kovrdžava, a ni ravna; bila je pomalo valovita. Njegovo mubarek lice bilo je bijele boje koja vuče na crveno; oči crne; trepavice guste i duge; ramena krupna. (…) Bio je najdarežljiviji, najiskreniji, najmekše prirode i najprijateljskiji. Oni koji bi ga neočekivano ugledali snažno bi se uzbudili naspram njegove impozantnosti; a oni koji bi se, svjesni njegovih izuzetnih kvaliteta, našli u razgovoru sa njim, zavoljeli bi ga više od svega ostaloga. Onaj ko je nastojao opisati njegove superiornosti i ljepote riječima ‘Ja ni prije njega, a ni poslije, nisam vidio nekoga poput njega’, priznavao je svoju nedovoljnost i slabost u njegovom opisivanju. Neka Allahova milost i spas bude nad njim.”

/kucic-kula.com
Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2017/11/30/sutra-petak-muslimani-sirom-svijeta-obiljezavaju-rodenje-poslanika-muhameda-s">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment