Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule 

Akcija – “paket namirnica za nenu i djeda” – uključi se i pomozi

Nakon rata, u Bosni i Hercegovini, posebno na području Podrinja, odnosno Istočne Bosne, ostalo je mnogo roditelja bez svojih najmilijih, odnosno bez mnogobrojnih članova svojih porodica, a mnogi i bez više ikoga svoga.

Po prvim danima povratka na svoja ognjišta, isti te osobe, bez obzira na sve muke i probleme, odmah su se u većoj ili manjoj mjeri počeli da vraćaju na svoja ognjišta, gdje su izrodili i odgojili svoje porodice, gdje ih vežu i najljepše ali i najteže uspomene.

Uglavnom, u tom vremenu, prvim danima povratka svi su uglavnom bili u nekoj srednjoj starosnoj dobi, kada ih je zdravlje koliko toliko služilo, i kada su mogli da se nose sa svim nedaćama povratka, odnosno sa nedaćama ponovnih obnova i kretanja bukvalno od nule.

Danas, 2017. godine, mnogi od njih su u dubokoj i zreloj starosnoj dobi, od 60 pa i više godina. Nažalost, mnogi nemaju skoro nikoga svoga. Omladine sve manje i manje, jer svako trči trbuhom za kruhom. Priznali ili ne, naša realnost. U pojedinim selima na području Podrinja skoro da više i nema omladine, ostali su uglavnom djedovi i nene, koji uglavnom sve više i teže žive, ne samo zbog starosti i bolesti, nego zbog neimaštinje i zapostavljanja od države, od najnižih do najviših organa vlasti. U manjem BH entitetu da i ne pričamo na tu temu.

Zamislite ovu sliku. Nena, djed, nemaju nikoga svoga. Žive u kućicama koje svaki dan sve više propadaju, jer nemaju od čega da dočekuju propadanja, odnosno nemaju od čega da iste popravljaju ili određene stvari mjenjaju. Zamislite kako izgleda jedan drveni prozor, postavljen prije 20-tak godina, izložen svim vremenskim uslovima. Vjerujte od njega nema ništa, a posebno ako se nije nikad farbao ili slično. Zamislite ove prve zimske dane, kada ujutru svi “zvokčemo zubima” a tek koji je stepen ispod nule. Šta će biti u jeku najopasnijeg perioda zime, januara i februara, kada budu minusu daleko ispod nule. Isti ti djedovi, nene, koji se jedva kreću moraju, baš moraju izaći iz kuće, unijeti sebi drva ili otići šta kupiti, ali pod uslovom da imaju od čega šta kupiti.

Da ne bi više pisali o onome što svi uglavnom znamo, prelazimo konačno na glavnu stvar zbog koje sve ovo i pišemo.

Naime, Udruženje “Help Others” – Salzburg, kao i pred svaku zimu, tako i ove 2017. godine, pokreće veliku AKCIJU pod nazivom “Paket namirnica za nenu i djeda”, a cilj akcije je da se ovim osobama, našim dragim nenama i djedovima, koji nemaju nikoga svoga i jedva preživaljaju u ovom sirovom i okrutnom svijetu, koliko toliko se pomogne da lakše prežive i ove teške zimske dane.

Ovo je simboličan naziv za najugroženije žitelje naše domovine. Zapamtimo da ćemo i mi ako Bog da ostariti, i ko zna kakva nas sudbina čeka.

Udruženje je već nekoliko sedmica aktivno po ovom pitanju, i do sada su pomogli nekolicinu nena i djedova, a posebno ono što ih čini radosnim je trenutak kada im se pojavite na vratima, jer njihov osmijeh, dragost na licu je neprocjenjiva. Kako reče jedna nena: “Hvala Vam draga djeco na svemu, hvala što ima neko ko nas nije zaboravio, hvala Vam i na ovoj hrani, a posebno hvala Vam što sam danas imala sa kim da malo prozborim, da me neko pita kako sam, i da se malo nasmijem.”

U nastavku, apelujemo svim ljudima dobrog srca, ako bilo gdje znaju neku nenu i djeda, koji teško žive, koji nemaju nikoga svoga, da im kupite jedan paket namirnica, odnesete i obradujete ih. Vjerujte, njihova zahvalnost ima da Vas duboko u srce dirne.

Za sve oni koji žele uključiti se u ovu akciju preko Udruženja Help Others to mogu učiniti preko uplata:

H.O.Help others Salzburg
ÌBAN:AT97 3500 0000 2602 9389

BIC:RVSAAT2S RAIFFEISENVERBAND SALZBURG

“Pomoc za nenu i djeda”.

Napominjemo: striktno navesti “pomoć za nenu i djeda.” Unaprijed svima hvala, i nadamo se da će ova akcija uveliko zaživjeti, jer iskreno mnogi od nas 10 KM ili 10 eura potrošimo na jednu kahvu i kolač, ali ista ta kahva i kolač u množini za mnoge naše djedove i nene može uveliko olakšati život.

U nastavku donosimo Vam kroz fotogaleriju nekoliko fotografija naših nena koje su iz Udruženja već pomogli.kucic-kula.com

Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2017/11/30/akcija-paket-namirnica-za-nenu-djeda-ukljuci-se-pomozi">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment