Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Sutra presuda Ratku Mladiću. Pročitajte saopštenje za javnost Udruženja intelektualaca Podrinje

Sutra, srijeda, sa početkom u 10h, Haški tribunal donijet će nakon tri i pol godine suđenja Ratku Mladiću i konačnu presudu. U povodu toga,  Udruženje intelektualaca Podrinja, danas nam je uputilo saopštenje za javnost kojeg u cijelosti prenosimo.

Podrinjci s pravom očekuju da general Ratko Mladić bude proglašen krivim za najteže zločine

Izricanje presude Ratku Mladiću, generalu i ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje, i druge najteže ratne zločine kojih se gnuša moredno čovječanstvo, mora predstavljati pomak ka ostvarivanju pravde u Bosni i Hercegovini. Ova će presuda morati stvoriti temelje za zadovoljenje mogućeg minimuma pravde za žrtve režima čiji je eksponent bio general Ratko Mladić, a posebno za žrtve genocida u Podrinju i Krajini u kojima je planirao i proveo u djelo najmasovnije i najokrutnije zločine.

Žrtve s pravom očekuju da general Vojske RS bude proglašen krivim za genocid u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na Srebrenicu, ali i općine: Prijedor, Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Foča i Vlasenica. Bez osude za genocid u ovim područjima Krajine i Podrinja, pravda za generala Mladića neće biti potpuna, a žrtve će biti znatno oštećene. Žrtve s pravom očekuju da general Mladić ostatak svoga života provede iza rešetaka. Ali, isto tako očekuju da presuda za genocid i druge okrutne masovne zločine, čije je počinjenje planirao i predvodio, bude uzrokom otvaranja procesa sankcioniranja sistema za čije je interese general Mladić radio, entiteta u sastavu BiH, Republike Srpske, i Republike Srbije.

Okrutni zločini pod komandom generala Mladića takvih su razmjera i sa tolikim brojem žrtava da je nemoguće očekivati da svi potomci žrtava prihvate s olakšanjem presudu, ma kakva ona bila. Ipak, Podrinjci, ali i cijela Bosna i Hercegovina i stotine hiljada širom svijeta protjeranih iz Bosne i Hercegovine zbog zločina koje su počinili vojnici jedinica koje je predvodio Ratko Mladić, s pravom očekuju najtežu moguću kaznu za komandanta Vojske Republike Srpske.

Dana, 21. Novembra 2017. godine           UDRUŽENJE INTELEKTUALACA PODRINJA

/kucic-kula.com
Lajkuj i podjeli
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://kucic-kula.com/2017/11/21/sutra-presuda-ratku-mladicu-procitajte-saopstenje-za-javnost-udruzenja-intelektualaca-podrinje">
Twitter
YouTube
Instagram

Povezani članci

Leave a Comment