Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje Vijesti sa Kučić Kule 

Najavljujemo: USKORO KNJIGA O ZLOČINIMA NAD BOŠNJACIMA IZ NASELJA U DONJEM TOKU SLIVA RIJEKE SAPNE

Nešto što se godinama čekalo. Nešto konačno da ima pisani trag, neki izvor. Nešto konačno što će osim usmenih predavanja sa koljena na koljeno, gdje se mnogo toga pod uticajem daljine vremena od zbivenog, nažalsot i zaboravi, ali evo konačno to će imati i pisanu verziju.

Molimo Vas da ovo pročitate do kraja, jer ovdje se radi o knjizi vezanoj posebno za Bijeli Potok, 1. juna 1992. godine.

Uskoro će iz štampe izaći knjiga pod naslovom „Skinuti su sa hljeba i vode“ autora Hazima Karića i Nazima Ibrahimovića u kojoj se obrađuje najveći zločin nad Bošnjacima u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, zločin nad civilnim stanovništvom u donjem slivu rijeke Sapne na području općine Zvornik. Ovaj zločin nikada nije na adekvatan način predstavljen javnosti, a do sada su procesuirana samo dva lica za počinjena zlodjela, Branko Grujić, ratni predsjednik SDS-a u Zvorniku i Branko Popović (major Marko Pavlović), komandant Kriznog štaba Zvornika.


Ovo djelo predstavlja jedinstven napor autora koji su uložili izuzetan intelektualni trud na sistematizaciji i obradi obimne prikupljene građe za ovo djelo. Knjiga obiluje brojnim činjenicama o zločinima u Zvorniku koje nisu do sada bile dostupne javnosti, sa posebnim pristupom prikazivanju svih aspekata, pojedinosti, učesnika, mjesta masovnih i pojedinačnih pogubljenja, hronologija dešavanja, organizacije i izvršenja najbrutalnijih zločina nad 750 muškaraca koji su zarobljeni, deportirani, ubijeni i zakopani u masovne grobnice u periodu od 1. do 9. juna 1992. godine.


„Prosto je nevjerovatna količina činjenica o zločinima u koje nam autori daju na uvid a iz kojih se jasno vidi nit da je agresija i uništenje Bošnjaka izuzetno dobro isplanirano sa tačno određenim ulogama, ko, kad i kako treba sprovesti određene radnje s ciljem zatiranja prisustva Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine „na Drini” i u Istočnoj Bosni“, napisao je, između ostalog u svojoj recenziji, profesor Edis Hodžić.


„U ovom, stilski dotjeranom, hronološkom predstavljanju razvoja situacije u prvim danima “oslobođenja” administrativnog područja opštine Zvornik od strane srpskih vojnih, “paravojnih” i svakih drugih jedinica naoružanih oružjem kakvo je u tim danima moglo stići samo iz dobro čuvanih magacina Jugoslovenske narodne armije, nailazimo na toliko detalja o lokacijama na kojim su zločini dogovarani i planirani, lokalitetima na kojim su izvršavani, imenima i prezimenima, nadimcima i mjestima porijekla počinilaca strašnih zločina nad civilnim stanovništvom zvorničke opštine, kao i imenima i prezimenima žrtava i detaljnim svjedočenjima svjedoka njihove teške sudbe, da stičemo dojam kako je svaki detalj priča u priči, a da se iza svake priče krije jasan dokaz o njenom postojanju; dokaz koji je potekao iz skrivenih arhiva i sudskih sala u kojim su svjedočili optuženi, svjedoci, svjedoci pokajnici, moralni jadnici, ali i žrtve, svjedoci zločina i njihova rodbina“ ocjena je u recenziji dr. Elvira Musića.


Na žalost, ovakvi izdavački projekti nisu atraktivni za potencijalne sponzore koji svojim sredstvima mogu pomoći da se istina o zločinima obznani široj javnosti, a nadležne institucije nemaju dovoljno sluha ili nemaju sredstava za priređivanje i štampanje. Zbog toga su se autori obratili na desetine adresa pojedinaca i institucija u zemlji i inozemstvu zahtjevom za podršku priređivanju i štampanju ove knjige. Malo su dobili pozitivnih odgovora. Ipak, postoje ljudi koji razumiju i žele pomoći. Uprkos izazovima, knjiga će ovih dana izaći iz štampe. Nakon toga slijedi predstavljanje javnosti i promocije širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. Namjera je autora, kako kažu, da se istina o ovom zločinu prestane ćutati i da se pokrenu mehanizmi da se kazne počinitelji, a potomci žrtava dobiju satisfakciju.

Autori ističu kako su plasirali obrađene dostupne, do sada nepoznate, nedostupne i poneke skrivane podatke o zločinu koji je počinjen na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osim faktografskih podataka i detaljne hronologije stradanja opisane do najmanjih sitnica, ova knjiga sadrži i transkripte svjedočenja sa suda u Beogradu i Hagu, spisak žrtava, spisak i biografije učesnika i zločinaca… Ova knjiga razotkriva detalje o najvećem pojedinačnom masovnom zločinu prije genocida u Srebrenici o kome se do sada malo ili ništa u široj javnosti nije znalo.

kucic-kula.com

Povezani članci

Leave a Comment