Vijesti - Zvornik Zanimljivosti 

Dnevni Centar za djecu u Zvorniku

Dnevni centar za djecu u Zvorniku koji pruža sadržajan boravak uz aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera za djecu iz lokalne zajednice, počeo je sa radom u septembru 2015. godine.

Aktivnosti u Dnevnom centru imaju za cilj razvijanje i usavršavanje kreativnih, komunikacijskih i socijalnih vještina. Sve to se realizuje putem edukativne, kreativne, likovno-literarne i muzičko-ritmičke  radionice. Neizostavan dio su i sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti, te individualni i grupni rad sa djecom.

Jedan od posebnih zadataka je učiniti djeci boravak prijatnim, posvetiti im pažnju te programske sadržaje prilagoditi interesima i uzrastu djece. Boravak u Dnevnom centru je prilika za učenje i razvijanje životnih vještina, koju redovno koristi oko 60-ero djece, u terminu od 10h do 14h.

Veliki značaj projekta Dnevnog centra najbolje se mogao vidjeti kroz oduševljenje publike na priredbi povodom obilježavanja prve godišnjice postojanja i uspješnog rada. Polaznici su spletom pjesama, recitacija, plesa i glume izrazili ono najiskrenije i najljepše od sebe a to je dječije samopouzdanje, zadovoljstvo i uspjeh.

U procesu socijalizacije naših najmlađih važan dio zauzimaju posjete izložbama “Bošnjačka  književnost u 100 knjiga” i “Kuća sjeveroistočne Bosne”. Ovakve aktivnosti pomažu u upoznavanju naših najmlađih sa bosanskohercegovačkom kulturno-historijskom baštinom, kao i razvijanje interesovanja za tradicionalne vrijednosti.

S ciljem ugodnijeg i zanimljivijeg boravka u dvorištu Dnevnog centra postavljeno je igralište za djecu od punog drveta. Radove na uređenju dvorišta i dječijeg igrališta organizirao je Medžlis IZ Zvornik uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Obzirom da u Dnevnom centru borave djeca uzrasta od 4 do 12 godina i da u okviru aktivnosti obrađujemo različite teme jedna od njih je i „Vrste profesija“. Tim povodom polaznici su posjetili radio „Osvit“ i upoznali se sa profesijom novinara, radio voditelja, tonaca, a prvi put su i pjevali na radiju.

Mališane Dnevnog centra više puta su obradovali prijatelji i donatori naše organizacije paketićima, te raznim drugim vidovima podrške kroz podjelu školskog pribora i odjevnih predmeta.

Djeca iz Dnevnog centra redovno učestvuju na svečanostima povodom obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH u organizaciji BZK Preporod Zvornik. Uz pjesme i recitacije o Bosni, za ovakve prilike posebno se izrade predmeti u bojama zastave Bosne i Hercegovine kao i pano sa najbitnijim historijskim činjenicama i obilježjima naše Domovine. Djeca u Zvorniku prije otvaranja Dnevnog centra nisu imala priliku da na svečan način obilježavaju ove važne datume.

Djeca Dnevnog centra iz Zvornika posjetila su Memorijalni centar u Potočarima, te EUROPSKI CENTAR ZA CIVILNI SERVIS – FRANCO BETOLLI, a često se organizuju i izleti u prirodu.

Dnevni centar za djecu u Zvorniku doprinosi razvoju jakih ličnosti koje će prije svega znati prepoznati prave vrijednosti i raditi za dobrobit svih ljudi.

mfs-emmaus.ba

Povezani članci

Leave a Comment