Vijesti - Zvornik Vijesti BiH Vijesti Podrinje 

Odluka Suda: djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta

Osnovni sud u Srebrenici donio odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev, te time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj  maternji jezik nazovu “bosanski jezik”, pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku, te da isti koriste u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi kao i pravo na upotrebu latiničnog pisma.

Tužena strana, OŠ “Petar Kočić” te Ministarstvo prosvjete i kulture RS na ovu odluku može uložiti žalbu Okružnom sudu u Bijeljini u roku od 30 dana od prijema presude.

Podsjećamo, još od maja 2013. godine traje sudske proces jer djeci bošnjačkih povratnika u Konjević Polje nije omugućeno učenje bosanskog jezika i grupe nacionalnih predmeta. Zbog toga roditelji godinama ne šalju djecu u ovu školu.

Prilikom donošenja presude Osnovni sud u Srebrenici vodio se pozitivnim propisima sadržanim u Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH po kojem se RS, između ostalog, obavezuje na razvijanje takvog obrazovnog sistema koji omogućava razvijanje svijesti o vlastitom kulturnom identitetu, jeziku i tradiciji, uvažavajući druge i drugačije, te da osigura jednakost u obrazovnom sistemu za sve., zatim odredbama Zakona o zabrani diskriminacije BiH, ali i Ustavom Bosne i Hercegovine, kako se navodi u obrazloženju presude, čime su zagarantirana određenja ljudska prava, uključujući i izučavanje nastave na jezicima konstitutivnih naroda u BiH.

Prema Presudi Osnovnog suda u Srebrenici, tužena strana dužna je nadoknaditi troškove spora u iznosu od 3.744,00 KM u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Povezani članci

Leave a Comment